כיצד מתמידים בקריאה שיש הפרעות קשב וריכוז?
אמנם קריאת ספרים נחשבת לאתגר חשוב שמביא אתו מגוון רחב של יתרונות כמו פיתוח המחשבה והתהליכים הקוגניטיביים, שיפור הדמיון והיצירתיות, הרחבת הידע שלנו ועוד, אך יחד עם זאת, אנשים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז, לרוב יתקשו להתמיד בקריאה לאורך זמן. אנו משתמשים במיומנות הקריאה למגוון רחב של מטרות כמו לימודים או עבודה, אבל מה קורה שבשלב מסוים כבר אין לנו עניין במה שכתוב, אנחנו מוסחים או פשוט רוצים לעבור הלאה? בשורות הבאות נציג בפניכם כמה טיפים שיעזרו לכם להתמיד בקריאה לאורך זמן, לא רק בטקסטים קצרים, אלא גם בקריאת ספרים של ממש.
מדוע אני קורא את מה שאני קורא?
סופרים רבים, כגון אורי אלטר ואחרים, אומרים כי הרבה פעמים אנשים מתחילים לקרוא טקסט אבל הם בכלל לא מודעים לסיבה שבגללה הם קוראים אותו. הטיפ הוא פשוט לכתוב למה אתם קוראים את הספר או הטקסט הזה? מה הוא אמור לשרת? האם מדובר בספר למטרת כתיבת עבודה ללימודים? משהו שקשור לבחינה שלכם בשבוע הבא או טקסט שמטרתו לסייע לכם בבניית מצגת לעבודה? ברגע שהסיבה לקריאה ברורה, הרבה יותר קל לנו להתמודד עם החלקים המרכזיים והחשובים של הטקסט, מה שמגדיל את המוטיבציה.
לא תמיד מתחילים מההתחלה
אחרי שהבנתם למה אתם קוראים את מה שאתם קוראים, חשוב להבין איך לקרוא אותו נכון. לפעמים התשובה שאנחנו מחפשים למטרה שלנו, נמצאת בכלל בסוף הטקסט. לכן, כדאי לחשוב מה אתם צריכים להשיג מהטקסט ואז פשוט לחפש את זה.
העדיפו את הגרסה המודפסת
ממחקרים עולה כי הרבה יותר קל לקרוא מדף מודפס ולא מהמסך ישירות. זה נכון גם בהיבט של קלות הקריאה בהיבט של תאורה ומאמץ של העיניים, אך לא רק. המחשב מביא איתו המון הסחות דעת כמו הודעות מהפייסבוק, פרסומות ובאנרים קופצים. לכן, אם הזמן שלכם מוקצב ואתם גם ככה מודעים לכך שקשה לכם להתמיד בקריאה לאורך זמן, שווה להתמיד בגרסה המודפסת.
נסו להתחבר לטקסט ואפילו לנתח אותו
נסו להתחבר למה שכתוב בין השורות. כתבו הערות, תבינו מה לא ברור לכם, מה הצלחתם להבין ותשאלו שאלות. ככל שתצליחו להתחבר בצורה עמוקה יותר לטקסט, ככה יהיה לכם יותר קל להבין אותו, לסיים אותו ולקחת ממנו את המסרים הנכונים.
מה זה אומר במילה אחת או משפט?
טיפ מנצח שיכול מאוד להקל עליכם! בסיום של כל פסקה, כתבו במילה אחת או משפט אחד, אבל קצר את מה שהבנתם ממה שקראתם. זה יעזור לכם לזכור את כל מה שקראתם וימקד אתכם.
פרקו את התהליך לגורמים
אם המשימה שלכם לקרוא ספר, מומלץ שלא להשאיר את זה לרגע האחרון ולפרק את הקריאה לשלבים. למשל, אם אתם יודעים שאחרי חמישה דפים אתם מאבדים את זה, הקפידו על קצב קבוע.