מהו קניין רוחני?

נכס לא מוחשי, משהו שהינו תוצר אינטלקטואלי של אדם כמו יצירה, עיצוב, סימן מסחרי, פטנט ועוד, כולם נכללים תחת זכויות קניין רוחני. מדובר למעשה בזכויות אשר מעוגנות בדין קניין רוחני וזכויות יוצרים ומטרתן העיקרית היא לעודד ולתמרץ את כל מה שקשור ליצירה, העשרה של החברה ועוד על ידי איזון בין זכויות הניתנות ליוצרים לאינטרסים שונים, כלכליים, חברתיים ומשפטיים.
מה כוללות זכויות קניין רוחני?
זכויות קניין רוחני כוללות בין היתר זכויות בנושא:
- פטנטים
- סימני מסחר שונים
- מדגמים
- זכויות יוצרים
- הגנה מוגבלת בנושא תחרות בלתי הוגנת.
- זכויות בנושאים של מבצעים, כינויי מקור ועוד.
כיצד מתבצע תהליך רישום של קניין רוחני?
תהליך רישום של זכויות כמו בנושא של פטנטים, סימני מסחר, מדגמים וכינויי מקור דורשים רישום מסודר ברשות הפטנטים, כאשר ניתן להיעזר בשלבי התהליך בשירות של עורך פטנטים. מעבר לכך ישנם מקרים בהם נכון וכדאי לבצע רישום במדינות נוספות. תהליך בקשת הרישום כולל בחינה רשמית אשר בודקת האם מגיש הבקשה עומד בתנאי החוק הישראלי ובאמנות בינלאומיות עליהן ישראל חתומה. אם וכאשר מאושר הרישום ניתנת לבעל זכות הקניין האפשרות להחליט כיצד להשתמש בתוצר שלו והוא מקבל הגנה על פי חוק בכל מה שקשור לניצול, העתקה או שימוש לא ראוי ביצירתו. משך זכויות הקניין הרוחני הוא מוגבל בזמן ולאחר פרק הזמן שהוגדר כל אדם אשר מעוניין יכול להשתמש בקניין כרצונו החופשי.
מה קורה כאשר זכויות הקניין מופרות?
אם וכאשר בעל זכויות קניין חש שנעשה שימוש ללא הסכמתו בנכס שלו הוא יכול לפנות לבית המשפט ולהגיש תביעה בגין הפרת זכויותיו. בית המשפט יפסוק על סמך המידע שיגיע לפתחו האם הזכויות הופרו או שלא. במידה ואכן הזכויות הופרו יפסוק בית המשפט את גובה הפיצוי.