דיני נזיקין
דיני נזיקין בחוק הישראלי הם חלק מהמשפט האזרחי. התחום עוסק בחיוב לא רצוני בשל נזקים שנגרמו. יש מקרים רבים בהם נגרם לאדם נזק בגופו או ברכושו והוא מבקש מהאדם שגרם לנזק פיצוי. מקרים לדוגמה: תאונות דרכים ועבודה, רשלנות, תקיפה, מטרד של רעש או זיהום אוויר, לשון הרע ועוד. דיני נזיקין הנהוגים בישראל כיום הם נגזרת מהחוקה שהייתה קיימת בימי המנדט הבריטי. אם כי במהלך השנים נקבע על ידי בית המשפט העליון פרשנות ישראלית לחוק, כך שאין כיום קשר של ממש בין החוק בישראל לביו הפרשנות על פי החוק האנגלי. אם כי הניסוח בחוק נותר כפי שהיה.
מקרים של דיני נזיקין
דיני נזיקין עוסקים במקרים בהם נגרם נזק על ידי גורם אשר אפשר להטיל עליו אחריות בגין הנזק שנגרם. יש בעניין זה שתי שאלות מרכזיות:
- האם גורם הנזק אחראי על הנזק שנגרם?
- מהי הזכאות שזכאי הניזוק לקבל מהמזיק?
תשלום הסעד השכיח והמוכר ביותר הוא פיצויים. מדובר בסכום כסף שמפצה על הנזק שנגרם. כיצד מעריכים את גובה הנזק? איך קובעים מהו הסכום שיפצה על כך? יש כללים שונים שנועדו לסייע בקביעות אלו, בכל מקרה ידונו לגופו של עניין על פי פרטי המקרה ובהתאם להוכחות שיש לצדדים להציג על ידי עורך דין לייצוג נפגעי תאונות דרכים. תשלום סעד נוסף שקיים הוא צו עשה או צו לא תעשה שנקרא גם צו מניעה.
האם המזיק אחראי על הנזק שנגרם?
במקרה ומזיק גרם לנזק לאדם יהיה צורך לבדוק האם קיימת אחריות. בדיקה זו נעשית על פי כמה יסודות. משטר אחריות הנוהג – האם המזיק אחראי לתוצאות המעשים שלו? האם הוא שולט על התוצאות של הבחירות שלו? יש בעניין זה הבחנה בין אחריות מוחלטת בה מדובר על אדם שניתן לחייב אותו למרות שלא הייתה לו מודעות למעשה שעשה. רשלנות – אשמה חברתית שמהווה סטייה מהתנהגות סטנדרטית המקובלת ברמה סבירה. דרישת כוונה ומודעות. במידה ונקבע כי אדם אחראי על ביצוע עוולה בודקים גם האם הניזוק היווה אשם תורם. במידה שכך הם פני הדברים עשוי סכום הפיצוי להיות פחות. למידע נוסף בנושא היכנסו לאתר https://fclaw.co.il/.