הפרעת התנהגות מרדנית
הפרעות התנהגות הן כאלה שרק בעשורים האחרונים ניתן להן שם ופירוש ממשי, בעוד שילדים שהתבגרו בשנים קודמות של תחילת המאה – חוו לא מעט סבל, תחושות ריקנות, עצב וכעס, משום שגם הם וגם הוריהם (או המחנכים שלהם) לא הבינו מדוע התנהגותם ואופיים אינם 'מיישרים קו' עם הנורמות המקובלות.
מאז ועד היום, מתגלות יותר הפרעות כמו קשב וריכוז, הפרעת אישיות גבולית, דחיינות וכן, גם כזאת שנוגעת להתנהגות מרדנית. אבל מה צריך לדעת על הפרעת התנהגות מרדנית? הכול בהמשך.
בין מגוון הפרעות התנהגות בקרב ילדים (או בקרב מבוגרים שלא אבחנו) קיימת כזאת הנוגעת להתנהגות מרדנית ולא ממושמעת. ההפרעה מתרחשת בדרך כלל בקרב ילדים שסובלים מהתפרצויות זעם, חוסר שליטה במצב הרוח ואף מהתקפי פסיכוזה שתפקידן להתנער מכול מרות של מבוגר או התערבות בדרך חייהם.
ילדים אשר יסבלו מתופעה זאת, יסבלו מהתנהגות אלימה שלהם אל הסביבה (או התנהגות אלימה אליהם), הם יבצעו עבירות על החוק שימוש בסמים וצריכת אלכוהול, ויתענו מעימותים בלתי נפסקים עם העולם שמחוץ ובעיקר עם עולם המבוגרים.
> קראו גם: http://lisagrossman.com/articles/add-coaching/what-are-administrative-functions
מתי זה מתחיל ומדוע זה קורה?
התנהגות זאת שגורמת סבל גם לילד וגם לסביבה שלו, מתרחשת בדרך כלל כבר בגיל 8 בעוד שכיום כבר בבית הספר היסודי מתגלה התנהגות של התנהגות מרדנית ב 16 אחוזים מילדים בני 12 לומדים בבית הספר היסודי. ההפרעה תמשיך לגבור במידה ולא תטופל עד גיל ההתבגרות, ולעיתים גם אחריו. בעוד שמי שיסבול מההפרעה יגלה כי הוא מתנגד נמרצות לכל אקט של שליטה או מרות.
בכך ילדים מוצאים עצמם יוצאים מבית הספר התיכון ומהצבא לאחר שחוו חוויה קשה, בעוד שמבוגר שחווה הורים בעלי הפרעת אישיות – ימשיך לסבול מההפרעה זאת עד קבלת טיפול מתאים.
כיצד מטפלים?
טיפול במרדנות נעשה על ידי מומחים כמו ליסה גרוסמן, פסיכולוגיים שעוסקים בפסיכותרפיה. הטיפול הוא פרטני וקוגניטיבי ומסייע להעלות תחושת ערך עצמי, כמו גם להתבונן במודים שמלווים את המתבגר ולנתב את הפעולות בהן הוא ינקוט דרך הכרת 'הבוגר הבריא' ולא זה המתפרץ, השלילי או המבקר. באמצעות אבחון נכון וטיפול מותאם אישית – רבים יכולים לצאת ממעגל האימה ולשפר מאד את חייהם ואת הצלחתם.